De macht van God

               

Welke macht heeft God?

  De macht van de liefde, zegt de kerk.

 Nu is dat een heel bepaald soort macht. Als je ooit van iemand hebt gehouden, dan weet je dat wel. Je kunt stapelgek zijn op een geliefde, maar het lukt je niet om hem of haar te dwingen van jóu te houden. Je kunt je kinderen hartgrondig beminnen maar je kunt ze niet dwingen om gelukkig te worden of de juiste keuzes te maken. De macht van de liefde lijkt wel op onmacht. En toch is er geen groter kracht dan de liefde.

 Voor de liefde doe je alles. Je verandert je gedrag en leert om te gaan met je eigen donkere kanten als je huwelijk op het spel staat. Je stopt met roken hoe moeilijk dat ook is omdat je kind astma heeft. Je hond die pijnlijk stervend is, krijgt een barmhartig spuitje, al breekt het je hart. En je zet je afspraken opzij als je moeder ineens naar het ziekenhuis moet. Je leert een nieuwe taal of je verlaat je land voor de liefde. De liefde geeft energie, je wereld wordt groter, je hart wijder, de liefde ligt aan de bron van de mooiste muziek, gedichten, kunst, wetenschap.

 De macht van de liefde is een wonderlijk soort macht. Het is niet een macht over je omgeving maar een kracht over jezelf. Het is niet de macht om alles naar je hand te zetten, maar wel om ervoor te zorgen dat jijzelf mooier wordt, doorgroeit, een beter mens wordt. De liefde trekt je over je eigen grenzen heen.

 Liefde is niet de macht om het kwaad te stoppen, maar wel de macht om zelf niet aan het kwaad gelijk te worden. En dat zou nog weleens op de lange termijn meer resultaat kunnen hebben..

 Een recent voorbeeld was Nelson Mandela. Wanneer toonde hij de meeste macht? Toen hij president van Zuid-Afrika was? Of toen hij 28 jaar lang onschuldig gevangen zat zonder tot haat te vervallen?

 Welke macht heeft God? Niet de macht van de sterkste om zijn wil op te leggen aan de zwakste. Maar wel de macht om het niet op te geven als ieder ander zou hebben afgehaakt. Wel de macht om zelf lijden op zich te nemen als dat een ander ten goede komt. Wel de macht om de liefde te bewaren ook al is de geliefde dat niet waard en wordt de relatie eenzijdig verbroken. God kan niet anders dan liefde en leven geven, wat we daar ook verder mee doen. God kan niet anders dan goed te zijn. Dat is de ware almacht van God.

 Dat weten we, zegt de kerk, omdat Jezus zo leefde. En daarom herkennen we het, waar die macht van de liefde ook verschijnt, in Zuid-Afrika, of gewoon bij jou.. 

Sporen van God
Kun je iets van God merken ? Misschien wel.
Map
Info