sporen van God
mystiek
ervaring
natuur
christendom
wat is het?
bijbel
lectio divina
kracht onderweg
stem van verlangen
preken
bijbelpreken
wie ben ik?
bach-preken
popsongpreken
preek en kunst
wanneer lees je echt
kerstverhalen
atheïsme en geloof
crucifixen
lam van God
kerk
gebed en meditatie
andere godsdiensten
kunst
literatuur
muziek
ikonen
het leven
kwaad en lijden
cursus
links
over deze site
contact
Sitemap

Begraaf je dromen


Overdenking paasnacht

 

Matteus 27:62-68 De volgende dag, dus na de voorbereidingsdag, gingen de hogepriesters en de Farizeeën samen naar Pilatus. 63 Ze zeiden tegen hem: ‘Heer, het schoot ons te binnen dat die bedrieger, toen hij nog leefde, gezegd heeft: “Na drie dagen zal ik uit de dood opstaan.” 64 Geeft u alstublieft bevel om het graf tot de derde dag te bewaken, anders komen zijn leerlingen hem heimelijk weghalen en zullen ze tegen het volk zeggen: “Hij is opgestaan uit de dood,” en die laatste leugen zal nog erger zijn dan de eerste.’ 65 Pilatus antwoordde: ‘U kunt bewaking krijgen. Ga nu en regel het zo goed als u kunt.’ 66 Ze gingen erheen en beveiligden het graf door het te verzegelen en er bewakers voor te zetten.

 

Verzegel het graf. Alsof het nog niet genoeg is dat alles afgelopen is, dat de dood en het onrecht hebben gewonnen – verzegel het, sluit het op, zet er een wacht voor, zorg dat je er nooit meer aan denkt, zorg dat je nooit meer zoveel pijn zult hebben, zorg dat je nooit weer je nek zo uitsteekt, begraaf je droom, begraaf je liefde, begraaf het en verzegel het. Verzegel het graf, bewaak je pijn zodat niemand eraan komt, laat de doodse stilte heersen in die diepste lagen van je wezen.

 

 

Luister niet naar de verleider, luister niet naar dat kleine stemmetje dat zegt: maar toch, maar toch, luister niet naar die fluistering van hoop die jou wil verleiden om het roer om te gooien, om door te zetten, om je hart te vertrouwen. Luister niet naar de verleider die jou de illusie geeft dat je van belang bent, dat het er wél toe doet wat je doet met je leven..

 

Wat een dwaling zou het zijn om te geloven dat de dood niet het allerlaatste woord heeft: wie is er ooit teruggekomen om het ons te vertellen? Geloof het niet, verzegel het graf, sluit je op in je kleine betrouwbare wereld en luister naar ons - wij weten wat goed voor je is. Gebruik je nuchtere verstand. Dood is dood en dat moet vooral zo blijven.

 

 

Luister niet naar de verleider die liefdesliedjes zingt, liedjes van verlangen, Ja, ik weet het, hij zong zo mooi, zo hartverscheurend mooi, van geliefden onder de appelboom, van liefde, sterk als de dood. Leg mij als een zegel aan uw hart, zong hij, en: liefde is een vuurgloed van God. Maar hij is verdwenen in het duister van zijn godverlaten dood. Dat is nu eenmaal het lot van mensen en al helemaal van liedjeszangers, van dromers en profeten. Verleiders zijn het, geloof ze niet, de macht van de wapens en geld zal altijd winnen, de eeuwen wentelen en bloed vloeit overal, zo was het en zo is en zo zal het altijd zijn. Je kunt je er maar beter bij neerleggen. Begraaf je dromen en verzegel het graf. Verzegelen is snel gebeurd. Een scheutje zelfbedrog, een beetje arrogantie, een onsje luiheid, een paar vaste gewoontepatronen –  muurvast verzegeld het graf van je dromen. Verzegel je hoop door teleurstelling te verwachten, verzegel je liefde met wat berekening, verzegel je geloof met een paar stevige overtuigingen. Denk aan je goeie naam en aan je toekomst. Alleen dromers leven van de wind.

 

 

Verzegel het graf van je dromen, verzegel het tegen de opstanding, tegen de komst van de derde dag. God is dood en begraven en jij en ik verzegelen zijn graf.

 

 

Maar wat is dat? De grond onder mijn voeten beweegt..

 

 

TerugVerder